Kisah PALAUK disebalik Tragedi Lahad Datu

0 comments

'Diaorang bilang Nur Misuari. Diaorang bilang ada orang Malaysia macam Cina juga' 


Kisah PALAUK disebalik Tragedi Lahad Datu. PALAUK yang sememangnya sumber Pasukan Keselamatan kita itu telah membuat pendedahan bahawa mereka sekarang sedang menuntut bayaran dari sesaorang individu dari Malaysia, yang masih belum ada nampak bayang seperti yang dijanjikan. Kisah PALAUK disebalik Tragedi Lahad Datu. Individu ini seorang palauk yang mahir di laut antara laluan pulau-pulau Jolo, Indanan, Talipao, Zamboanga, Tawi-Tawi dengan pusat pertukaran barang di Tunku Lahad Datu, Tg. Labian, Kunak dan sekitar 50 pulau-pulau kecil di sekitar Semporna.

Kisah PALAUK disebalik Tragedi Lahad Datu

Palauk ini sangat mahir dalam bahasa Tausuq atau bahasa Bajau, dan bahasa Melayu pelat Sabah. Ketangkasannya menyelam dalam laut sangat mengujakan kami, orangnya kurus namun tenaganya amat luar biasa. Dia hanya menghisap rokok daun kadangkala Gudang Garam. Mereka akan sihat jika duduk di laut, sebaliknya kurang sihat jika duduk di darat. Kami cuba makan 'Puttu' dan ikan 'Kinnilao' dicampur limau dan cuka, boleh tahan sedap juga, katanya lagi.

Dia kenal beberapa pengganas yang dibawa oleh Azumudie pengganas Kiram itu, katanya. Kami perturunkan beberapa ayatnya yang kami permudahkan untuk anda fahami. 'Mereka semua orang Miskin' 'Hari tu, mereka kasi banyak wang sama keluarga dorang di kampung sebelum pigi perang. Lagi janji mau kasi wang kalau menang'. 'Sekarang orang kampung dia sudah mati, aku baru pulang dari Patikul, dorang kuarga semua marah. Orang kampung Indanan pun marah'. 'Mereka cari orang yang janji mau kasi wang. Mereka bilang orang Malaysia kasi wang banyak'.

Kami menyebut beberapa nama yang disyaki, kami menyebut nama-nama orang Malaysia yang kami suspek. namun dia tetap terkebil-kebil macam cicak makan kapor.

'Diaorang bilang Nur Misuari. Diaorang bilang ada orang Malaysia macam Cina juga'


والله أعلمُ بالـصـواب
Wallahu’alam bissawab 
dan Allah lebih mengetahui yang sebenar-benarnya
and Allah knows the rightPost a Comment

Neelofa ada Gaya seorang Guru

0 comments
Neelofa ada Gaya seorang Guru. Bila merujuk gambar di entri Bila Neelofa Meletop jadi Guru yang berdiri dihadapan kelas, manakala beberapa orang murid kelihatan khusyuk sekali membuat aku terkenang zaman persekolahan dulu-dulu. Sememangnya guru yang cantik dan bergaya mempu menjadikan murid-murid lelaki yang nakal menjadi pegun seperti batu. Setidak tidaknya kelas kelihatan terkawal, dan itulah asas pertama untuk satu sesi pengajaran dan pembelajaran bermula.

Cikgu Neelofa dan Budak Sekolah

Bila Neelofa Meletop Jadi Guru. Budak sekolah pasti santun terpaku, murid-muridnya terpatung tanpa suara. Fokus mindanya, pandangnya tepat pada Teacher Neelofa. Guru lelaki bujang semangat membara. Sekolah pun mungkin Meletop. Malah, abang-abang yang dulunya malas menjemput adik mereka pulang dari sekolah, mungkin sanggup menunggu awal. Tapi, kenapa teacher Neelofa pakai handbag masa mengajar!
Gambar-gambar Neelofa selengkapnya  ketika menjayakan Program 1 Million Women Purple Walk di Pekan Kuah Langkawi boleh dilihat di "Bila Neelofa Meletop Jadi Guru | Hootoh Blog" Post a Comment

400 Pelarian Filipina Sabah Tiba di Tawi-Tawi

0 comments
400 Pelarian Filipina Sabah Tiba di Tawi-Tawi. BONGAO, Tawi-Tawi - Dua Bot Pancung tiba pada waktu subuh awal hari ini dari Sabah, Malaysia membawa lebih 400 penumpang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, Gabenor Sadikul Sahali melaporkan.  By: Nonoy Lacson 

 
Governer Sahali berkata bahawa dua motor Dua Bot Pancung juga terkandung peralatan pelarian ', perabot, dan makanan seperti nasi, mi dan barang-barang dalam tin.Gabenor itu berkata bahawa kebanyakan penumpang bot adalah wanita dan anak-anak mereka."Saya diberitahu bahawa kebanyakan penumpang wanita dan anak-anak mereka, sejak suami mereka terpaksa ditinggalkan supaya tidak ditangkap oleh tentera laut Malaysia," kata Sahali.
 

Polis Malaysia menahan lelaki Islam Filipina! - Adakah ia Benar

Beliau berkata bahawa terdapat laporan bahawa polis Malaysia menahan lelaki Islam Filipina yang telah ditemui kembali ke wilayah, menuduh mereka bersubahat dengan Tentera Diraja Kesultanan Sulu. Setelah ditangkap, polis Malaysia didakwa akan mula menewaskan mereka dengan "batang rotan" sehingga bahagian badan mereka berdarah.


Kanak-kanak Islam Filipina Sabah di halang ke Sekolah! - Adakah ia  Benar

Beliau juga melaporkan bahawa pihak berkuasa Malaysia kini didakwa menghalang kanak-kanak Islam Filipina daripada menghadiri sekolah mereka di Sabah, dan meminta mereka untuk pulang ke Filipina. Menurut gabenor itu, ini adalah sebab mengapa kanak-kanak, bersama-sama dengan ibu bapa mereka, meninggalkan Sabah dan tiba di Tawi-Tawi awal hari ini.Pelarian berkata bahawa mereka terpaksa meninggalkan Sabah atau risiko yang dipenjarakan oleh kerajaan Malaysia. Sahali berkata bahawa wilayah terus untuk menerima pelarian dari Sabah dan menyatakan ketakutan bahawa adanya makanan di wilayah itu mungkin tidak mencukupi pada hari-hari akan datang. 

Beliau berkata bahawa unjuran ini mungkin berlaku kerana provinsi ini bergantung kepada import dari Malaysia untuk makanan utama seperti beras, mi, dan barang-barang dalam tin.Sekarang bahawa kerajaan Malaysia telah dikenakan sekatan terhadap dagangan Filipina Muslim dengan mereka, harga semua komoditi yang diimport dari Malaysia yang dijual di wilayah telah meningkat dengan ketara, katanya.Beliau menambah bahawa keadaan makanan di wilayah telah diberikan peniaga tiada pilihan lain tetapi untuk mendapatkan bekalan makanan mereka di Bandar Zamboanga untuk memberi makan kepada orang-orang di wilayah itu.


Post a Comment

Lirik Lagu Geng Bas Sekolah 5 Musim Baru

1 comments
Lirik Lagu Geng Bas Sekolah 5 Musim Baru. Lagu Geng Bas Sekolah. Artis: Hazama dan AG Coco. OST atau Lagu Tema Geng Bas Sekolah Astro Ceria 611 2013. 2013 Measat Broadcast Network Sdn Bhd. MTV atau Music Video: Geng Bas Sekolah - Hazama & AG Coco.

Lirik Lagu Geng Bas Sekolah 5 Musim Baru
Mia Sara Geng Bas Sekolah 2013

Lirik Lagu Geng Bas Sekolah - Hazama dan AG Coco


Geng Bas Sekolah 2013

Kamilah geng geng bas sekolah
Geng geng geng bas sekolah
Geng geng geng bas sekolah
Geng geng geng bas sekolah

Adil juga bijak Jay namanya
Chempaka menawan hebat dan tangkas
Yang lucu pula Bobby harus tergelak
Teknologi moden kelebihan DJ

Orked paling licik
Masalah tiba..

Kamilah geng geng bas sekolah
Kami wira bas mencari jawaban

Kamilah geng geng bas sekolah
Kami wira bas penyelamat dunia

Geng geng geng bas sekolah
Geng geng geng bas sekolah

Kamilah geng geng bas sekolah
Kami wira mencari jawapan dan menyelesaikan masalah
Masing-masing punyai kuasa tersendiri
Yang pantas yang licik berhelah
Kami susah nak kalah

Peramah juga tampan Jay namanya
Chempaka yang cantik cerdas dan pantas
Yang paling besar Bobby tak pernah lupa
Supercool dan trendy itulah DJ

Orked paling pantas
Awaslah kamu..

Kamilah geng geng bas sekolah
Kami wira bas mencari jawaban
Kamilah geng geng bas sekolah
Kami wira bas penyelamat dunia

Geng geng geng bas sekolah
Geng geng geng bas sekolah
Geng.. bas.. sekolah!

Download Lagu Geng Bas sekolah 5 Musim Baru. Lagu Tema Geng Bas Sekolah Terbaru download di OST MTV Lagu GBS5. Maklumat, perkembangan lanjut dan informasi terbaru drama siri ini boleh terus ke Astro Ceria  Semoga ceria dan terhibur bersama rakan-rakan  Geng Bas Sekolah Musim ke 5  Musim Baru 2013 ini. Sumber Hootoh Blog By Hootoh Tudia


1 comment

Post a Comment

Tragedi Sulu Mengapa Tidak guna Tentera

0 comments


Tragedi Sulu Mengapa Tidak guna Tentera
 

Kenapa polis tak tentera digunakan menentang Pemberontak Sulu

Jika kita guna tentera dahulu bermakna kita dalam perang dengan Sultan SULU. Jika keadaan tidak boleh di kawal lagi maka LOCAR AREA EMERGENCY (darurat setempat) boleh di isytiharkan Juga bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara lansung sebagai kerajaan yang sah yang mengistiharkan perang kepada kita dan jika ini berlaku ianya akan tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa protocol antarabangsa. 

Jika Polis sebagai pemerintah operasi ia bermakna

Kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.
Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan Tentera ada beza di antara keduanya) Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduahan di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat di atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.

Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena la buat macam Guantonamo BAy juga. Susah macam tu.

Itu sebab kita mengambil langkah Polis dahulu. Jika tentera ambil alih sudah jadi kes lain. Ianya seperti darurat waktu ribut banjir New Orleans dahulu- tentera USA ambil alih bukan lagi polis tempatan) Dalam keadaan ini bermakna bukan satu negara Malaysia darurat dan bukanlah bermakna perang kerajaan Malaysia dan Sultan Sulu. Darurat hanya untuk keselamatan sahaja dan LOCAL AREA SAHAJA. Rasanya bukan seluruh Lahad Datu pun.Hanya kawsan pencerobohannya sahaja. Nampak hati-hatinya dan telitinya Kerajaan dalam hal ini? Menurut langkah satu persatu, demi negara tanah tumpah darahku. SumberPost a Comment

Anak Emas Usahawan Kecil

0 comments
usahawan kecil emas tip-tip usahawan dinamik

Usahawan Kecil

Usahawan Kecil dianggap sebagai Anak Emas Negara. Pinjaman modal disediakan untuk usahawan kecil ini. Khidmat bimbingan dan nasihat juga disediakan. Usahawan Kecil, tidak dipandang kecil lagi, mereka merupakan kumpulan yang mendapat perhatian di Malaysia beberapa tahun kebelakangn ini. Bantuan Pinjaman khas  Usahawan Kecil, bimbingan pakar dan  Tip-tip Usahawan  menjadikan Usahan kecil muda di Malaysia Kini ini tidak lagi sesukar dahulu. RM50.5 juta untuk Usahawan Kecil oleh MARA dan YTNKata-kata Semangat untuk Usahawan Kecil sentiada ada. Dengan dunia berteknologi, Usahawan Kecil mudah mulakan Perniagaan Online di Internet .


Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HT-Team Initial

Hootoh Blog Tudia™ HT-Team Families